Nytt hem

Mäklarna i ny enkät: Så går bostadspriserna i Sverige under 2021

Under 2020 har bostadspriserna fortsatt uppåt. Men hur kommer bostadsmarknaden att utveckla sig under 2021? En ny enkät bland Mäklarhusets mäklare ger oss en fingervisning om vad vi kan förvänta oss.

Under coronapandemin har prisutvecklingen på bostadsmarknaden gått starkt. Från december 2019 till november 2020 har priserna på bostadsrätter i Sverige ökat med hela 7 procent. Detta trots en övergripande osäkerhet kring hur ekonomin förväntas utveckla sig på grund av coronapandemin.

Det finns också vissa områden som sticker ut ännu mer. Villapriserna har stigit med mer än 11 procent över landet under december–november*.

– Detta visar vilka nya bostadsbehov som vuxit fram under coronapandemin. Hemmajobb och uteblivna resor har uppvärderat bostadens plats i våra liv, samtidigt som trenden av att flytta ut från stadskärnorna har förstärkts ytterligare, säger Ingegärd Carlson.

Så många tror på prisökningar

Så: Vad kan man förvänta sig av bostadsmarknaden 2021? Enligt en undersökning gjord bland Mäklarhusets mäklare** – med 110 lokala kontor och 550 medarbetare över hela landet – väntar en tid med mindre svängningar och mer stabilitet än under 2020.

Två av tre mäklare uppger i enkäten att de tror att priserna kommer stiga med upp till fem procent. Det motsvarar en ökning om 165 000 kronor för snittvillan i Sverige. Samtidigt tror fler än hälften att det höga tempot på marknaden kommer fortsätta under 2021.

Det märks också i frågan av bostäder som köps före visning. Fler än hälften tror att antalet bostäder som säljs före visning kommer vara lika många som nu, och en av tre tror också att ännu fler bostäder kommer säljas före visning.

– Siffrorna tyder på att mäklarna förväntar sig en bostadsmarknad som fortsätter att öka, men inte i samma höga tempo som under 2020. Under året har en rekordmarknad drivits fram av lågt utbud och låga boendekostnader. Men nästa år, 2021, kommer fortsatt vara präglat av osäkerhetsfaktorer som kan dämpa marknadens utveckling, säger Ingegärd Carlson.

Säljarnas marknad biter sig fast

Mäklarna tror också att säljarnas marknad kommer att fortsätta under 2021. Nästan sju av tio säger att säljaren kommer att ha övertaget.

– Många i köpstarka grupper har fortsatt jobb, räntorna är låga och utbudet av bostäder litet. Det ligger till grund för en marknad som fortsatt kommer kunna fortsätta driva framåt. Men samtidigt vet vi att det kan svänga snabbt. Därför finns det anledning att tro på en lugnare marknad 2021, säger Mäklarhusets tf vd Ingegärd Carlson.


*Siffra från Svensk Mäklarstatistik, december 2020.
**Undersökningen genomfördes 12–26 oktober 2020 i form av en digital enkät som distribuerades till Mäklarhusets mäklare.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.