Hemkunskap

Medmänsklighet, fritidshusboom och förbättrad trafiksituation

Det är en förvirringens tid som råder. En situation av sällan skådat slag. Bland alla nyhetsinslag både inrikes och utrikes försvinner det positiva i mängden. Men individuella initiativ, samlade gemensamma och enskilda krafter finns för att lindra människors situation.

I mitt närområde finns en Facebook grupp, där annonserade en familj som satt i karantän efter hjälp med att handla. Lösningen kom efter fem minuter. Självklart! Vad behöver ni, skriver en lista, swish, handlat och klart inom 45 minuter. Andra exempel är affärer med speciella öppettider för äldre, egenhändigt tillverkade munskydd av gamla overheadpapper (fråga mig inte hur dessa gjordes) levererades till sjukhus i brist. Det finns en medmänsklighet som nu kommer fram på ett helt unikt sätt. Som vi kan leva länge på.

Nu heter omvärldsfaktorn som kan påverka beteenden och hela bostadsmarknaden Corona utbrottet. Vi har i nutid aldrig varit med om något liknande. Ingen kan därför helt med korrekthet säga hur det kommer att påverka. Den som säger sig veta exakt är begåvad med övernaturliga krafter, anser jag. Man kan dock göra vissa antaganden. Så också jag.

Vi närmar oss högsäsongen för fritidshus. Det är inte så konstigt, när vinterns släppt sitt grepp brukar viljan att ha en egen stuga vakna till liv. Och för den som redan har en stuga och som tröttnat brukar våren också bli en påminnelse om det jobb som en stuga kräver. Aktiviteten ökar.

Jag tror att nuläget kommer att påverka vår fritidshusmarknad avsevärt. Med avrådan att flyga mellan länder, stängning av gränser kring länder leder det oss till att bli mer lokala. När pandemin ebbat ut kommer det leda till att fler människor i vårt avlånga land väljer att semestra i Sverige, på hemmaplan. När fler vill samma sak ökar efterfrågan. Det kan leda till att priserna ökar, speciellt när den som redan har ett fritidshus vill ha det kvar och färre stugor blir till salu.

Många har upplevt hur det känns att arbeta på distans under denna period. Arbetsgivare har tagit ett stort ansvar i sina försök att förhindra smittan, och då har hemarbete varit en lösning. Det kan leda till den positiva konsekvensen att fler väljer distansbete även efter corona och trafikinfarkten framför allt i Stockholm i rusningstrafik lättas upp.

Claudia Wörmann
Boendeekonom på SBAB

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.