Guider & Tips

Öppna fritidshuset

Vår i luften och det är dags att öppna upp fritidshuset igen efter en lång vinter. Det finns många saker att kolla upp, vi ger dig checklistan!   

Så här års är det många som väcker fritidshuset ur vinterdvalan. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på bland annat vattenläckor och fuktskador. Mycket kan ha hänt i och kring fritidshuset över vintern. Läs vår guide och ta del av våra tips på hur du öppnar fritidshuset inför sommaren!

Tänk på det här när du ska sätta på vattnet igen

  • Se över kranar, rörfogar och uttag för utomhusvatten. Efter en längre period utan tillsyn är det bra att övervaka uppvärmningen av fritidshuset för att undvika frysskador.
  • Även om du säkrat dig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott ha inneburit frysta ledningar.
  • Var extra observant när du sätter på vattnet så det inte läcker någonstans.
  • Kontrollera vattenmätaren flera gånger och säkerställ att mätaren inte ger utslag när alla kranar är avstängda, det kan indikera läckage.

Om vattenledningen frusit sönder -  gör så här för att begränsa skadan

  • stänga av huvudkranen till vattnet
  • ta bort blött material
  • ringa efter en rörmokare som kan täta läckaget.

Värm upp huset långsamt

Dra inte på värmen för fullt, utan låt uppvärmningen ske långsamt så att huset värms upp gradvis i stället för att bli en bastu. Samma sak gäller om du har en öppen spis eller kamin. Eldar du på för hårt kan skorstenen spricka och ökar risken för brand. Kontrollera skorsten innan du börjar elda för att säkerställa att inga fåglar har byggt bo där och täppt igen skorstenen.  

Viktiga att kolla taket

Vinterstormar kan ställa till det för taket. Kontrollera att taket är helt, både utvändigt och invändigt. Byt de takpannor som spruckit och säkerställ att det är tätt vid skorsten och vid ventilationsrör. Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp så att vattnet rinner igenom som det ska. Passa även på att kolla rännan så att den är hel och inte droppar från rännans undersida. 

Fukt och kondens

Det blir mycket fukt i ett hus som står tomt en vinter. Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Kylan göra att fukten samlas inomhus och hamnar i kuddar, möbler och texiler i huset. Vädra därför ordentligt när du öppnar huset.

Se över alla fönster, särskilt i nederkant, och kontrollera så att det inte har blivit fukt i krypgrunden. Åtgärda eventuella skador. Kontrollera fasaden titta efter tecken på fukt och kondens. Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt. 

Rent och luftigt runt husgrunden

Ingen husgrund mår bra av rabatter och buskar nära fasaden, den behöver luft. Rensa bort löv och grenar som kan ha blåst dit och plantera om buskar om de står för nära.

Kolla efter skadedjur

Undersök om några skadedjur har flyttat in i fritidshuset. Om det varit möss i stugan kan de ha gnagt på elledningar, vilket kan leda till kortslutningar. Har du fått besök av råttor eller möss kanske du upptäcker spillning eller att de gnagt på kablar. 

Funderar du på att sälja ditt fritidshus? 

En bra start är ett boka en fri värdering med någon av våra mäklare – oavsett om du är redo att sälja eller ännu inte har bestämt dig. Boka en kostnadsfri värdering 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.