Hemkunskap

Över 83 procent betalar överpris på bolåneräntan

Många upplever att de har dålig koll på sitt bolåneavtal och är osäkra på om de har den bästa möjliga bolåneräntan. Av de nästan 20 000 bostadsägare i Sverige som jämfört sin nuvarande rörliga bolåneränta i SBAB:s Räntematchen* skulle mer än 83 procent kunna få en bättre ränta och i snitt spara 5 650 kronor om året. 

Enligt en av SBAB nyligen genomförd undersökning har en stor del av svenska bolåntagare inte förhandlat om sin bolåneränta de senaste tre åren. Många har jämfört sina avtal med andra aktörers erbjudanden och övervägt att byta, fast när det väl gäller är det få som agerar. Men det finns goda skäl att se över villkoren för bolånen, som oftast står för den enskilt största utgiften för en bostadsägare. Sedan SBAB lanserade sin tjänst Räntematchen har drygt 19 500 bolåntagare i Sverige matchat sina bolåneräntor. Mer än 83 procent skulle kunna få bättre räntor och i snitt spara i genomsnitt 4 666 kronor om året om de flyttade sina bolån.

– Det är överväldigande många som betalar alldeles för mycket. Vi har sett fall där bostadsägare betalat 10 000-tals kronor mer i ränta om året än nödvändigt och trots att alla naturligtvis inte ligger på den nivån handlar det fortfarande om stora summor. De flesta svenska bostadsägare som gjort Räntematchen skulle kunna minska sina räntekostnader med, i snitt, runt 400 kronor i månaden. Det finns ingen anledning att betala de pengarna i onödan, säger Karin Hellgren, Chef Extern kommunikation på SBAB.

Bara i Stockholms län betalar bostadsägarna som gjort Räntematchen nästan 50 miljoner kronor mer i ränta på bolånen än de behöver. Den högsta andelen vinster har gjorts på Gotland där 96 procent av bostadsägarna som gjort Räntematchen skulle kunna spara nästan 9 000 kronor om året på att flytta sina bolån.

Kontakta SBAB för individuell statistik per kommun

För mer information, kontakta gärna:
Karin Hellgren, Chef Extern kommunikation, telefon: 0706-68 38 24, karin.hellgren@sbab.se

Så här enkelt flyttar du ditt bolån i 3 steg

Att flytta sitt bolån är enkelt gjort och långt ifrån steget att byta bank, vilket även bekräftas i SBAB:s undersökning av de bolåntagare som gjort det. Men det gäller att se upp med villkorat fondsparande eller pensionssparande för att få lägre bolåneränta och ränterabatter som kan försvinna efter ett år.

1.     Jämför ditt befintliga bolåns villkor med andra aktörers. På webben har de allra flesta banker en tjänst där du kan räkna fram vad de kan erbjuda just dig.

2.     Ansök om att flytta lånen till den bank du tycker passar dig bäst. Ansökan kan göras direkt på webben hos de allra flesta banker, som sedan kontaktar dig med besked om ditt lån.

3.     Om du beviljas lånet behöver du inte göra så mycket mer – din nya bolånebank tar hand om själva flytten, kontakt med din befintliga bank etc.

* Användaren identifierar sig med mobilt BankID mot sin nuvarande bank, via Tink inhämtas information om storleken på bolånen och den ränta användaren betalar. Baserat på den informationen och användarens uppskattade värde på sin bostad görs en jämförelse vad motsvarande bolån skulle kostat i ränta med den billigaste bindningstiden hos SBAB. SBAB hämtar endast uppgifter som rör bolånet. Räntematchen är ett viktigt steg i ledet att öka transparensen i marknaden och göra det enkelt för bolåntagare att jämföra sin bolåneränta.

Tabell: Sveriges län rangordnade efter hur mycket pengar per år bostadsägare som gjort Räntematchen kan spara på bolåneräntan.


Källa: SBAB:s Räntematchen. Endast lån med rörlig ränta ingår i statistiken ovan.

Tabell: Räntematchens topp 10 svenska kommuner med de största snittdifferenserna (minst 250 matchningar gjorda).

Källa: SBAB:s Räntematchen. Endast lån med rörlig ränta ingår i statistiken ovan.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.