Guider & Tips

Ett radonfritt hem

Ett hem ska vara en trygg och sund plats för dig och dina kära. Men ibland lurar faror som kan vara förrädiska för hälsan. Radon är en osynlig gas som finns i många av våra bostäder och som på sikt är farlig att leva med. Så här försäkrar du dig om att inte drabbas.

När du är i färd med att byta bostad vill du självklart vara säker på att det är ett sunt och friskt hem du flyttar in i. Med hjälp av en besiktningsman kan du få klarhet i de fel och brister som du som lekman inte kan se med blotta ögat. Men en av de värre potentiella hälsoriskerna med en bostad är helt osynlig –och kan inte heller upptäckas vid en vanlig besiktning: Radon.

Om du ska köpa bostadsrätt

Om du bor i – eller planerar att köpa – en bostadsrätt är det föreningen som ansvarar för radonmätning. Föreningen ska kunna svara på vilken radonhalt bostaden har och ansvarar också för att eventuellt sanera radonet.

Om du ska köpa småhus

Om du bor i – eller planerar att köpa – en villa eller ett radhus är det du själv som ska göra en radonmätning. Själva mätningen är enkel – från en auktoriserad firma beställer du dosor som placeras i två eller flera rum – beroende på hur stor bostaden är. När mätningen är slut analyseras dosorna av mätfirman.

Mät under vintern

Mätning av radon ska normalt göras under eldningsperioden, det vill säga från början av oktober till slutet av april. För att få ett rättvisande årsmedelvärde – som baseras på variationer i temperatur, ventilation, och vindar – ska mätningen pågå under två månader.

Snabbmätning vid bostadsbyte

Men ska du just till att köpa en ny bostad har du som köpare inte tid att vänta så länge. Du kan då begära att få lägga till en klausul i köpekontraktet om att få göra en mätning i efterhand. Där kan du också ange hur en eventuell sanering ska bekostas – av köpare eller säljare. Du kan också låta göra en så kallad rådgivande snabbmätning som tar runt en vecka. På Swedac eller på miljökontoret i din kommun kan du få vägledning till var du kan beställa en radonmätning.

Sanering vid för höga värden

Om din radonmätning visar att bostaden har för höga värden, är rekommendationen att du sanerar bostaden. Då tar radonkonsulter reda på varifrån radonet kommer så att lämplig saneringsmetod kan utföras.

Då ska du mäta

Att göra en radonmätning är motiverat, när du...

  • ... ska köpa ett hus
  • ... ska bygga ett nytt hus
  • ... ska bygga till eller bygga om ditt hus
  • ... gör förändringar på uppvärmningssystemet eller ventilationen i ditt hus
  • ... vet eller tror att ditt hus ligger i ett område med höga halter av markradon
  • ... vet eller tror att huset är byggt med blåbetong.
  • ... planerar att sälja ditt hus

Boverket kan du läsa mer om radon och hur det saneras.
Källa Strålskyddsmyndigheten.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.