Hemkunskap

Så undviker du att fritidshusdrömmen blir en mardröm

SBAB har med hjälp av statistik från Booli tagit tempen på fritidshusmarknaden i Sverige just nu. Så här års brukar vår vilja att bli med sommarhus väckas till liv. Det kommer med ljuset och känslan av att våren är i antågande.

I Sverige tar det i genomsnitt 44 dagar att sälja ett fritidshus. Den senaste månaden fanns det 1 419 fritidshus till salu på marknaden. 11,4 procent av dessa har prissänkts.

- Fritidshuset är förknippat med så mycket känslor, sentimentalitet för säljaren och drömmar för köparen. Fritidshusaffären kan verkligen grusa omdömet, så mitt bästa tips är att försöka vara så realistisk och rationell som det bara går och prioritera ned känslor och drömmar. På så sätt kan du undvika de värsta fallgroparna, och undvika att drömmen blir en mardröm, säger Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB.

Claudia Wörmanns bästa tips till dig som ska sälja eller köpa fritidshus.  

Som säljare är det allra viktigast att ha rimliga förväntningar. Ibland grumlas omdömet som säljare och man värderar därför det egna fritidshuset mycket högre än vad marknaden är villig att ge. Man blandar helt enkelt ihop fina minnen med faktiskt värde. Men fina sommarminnen höjer tyvärr inte värdet på det du säljer.

Standarden höjer värdet. Finns det något akut att ta tag i som läckande tak eller fönster som gått sönder, åtgärda det innan försäljningen.

Känns försäljningen övermäktig på grund av alla saker som fyllts på under åren, ta de allra käraste ägodelarna och försök få till en försäljning där inventarier ingår. Vissa köpare ser det som en fördel.

Som köpare bör du vara medveten om att du inte blir händigare bara för att du köper fritidshus med renoveringsbehov. Det är svårare än den bild TV programmen och reportagen ger. Så vet du med dig att du inte är den händiga typen kan ett fritidshus med okej standard vara det bästa.

 

Claudia Wörnmann
Boendeekonom, SBAB

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.