Bygg & fixa

Skriv avtal med hantverkaren!

Tummen mitt i handen men stort renoveringsbehov? Låt ett proffs göra jobbet! Men var noga med att skriva avtal. Här är våra 6 tips på vad du ska tänka på när du anlitar hantverkare.

Bara så att du vet, du har ett konsumentskydd genom konsumenttjänstlagen när du anlitar en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd. Förutsättningen för att detta ska gälla är så klart att du inte anlitar svart arbetskraft. I lagen står dock ingenting om att du bör vara utrustad med tålamod och förmåga tänka långsiktigt kring ditt renoveringsprojekt för att bli så nöjd som möjligt. Fort kan ju ofta bli fel! 

Här är ytterligare 6 rejäla tips som underlättar din renovering:

  • Vilken typ av jobb vill du ha utfört? Vad behöver du hjälp med? Undersök om det jobb du tänker leja ut kräver bygganmälan eller bygglov. Läs mer om bygglov här. Tänk på att vid vissa jobb, t ex el-och VVS arbeten, krävs det att hantverkaren både har speciell behörighet och är auktoriserad.
  • Gäller ROT-avdraget? Kontrollera med Skatteverket om det jobb du vill ha utfört faller inom ramen för detta.
  • Ta in offerter från flera hantverkare. Studera sedan dessa noggrant, den lägsta offerten kanske har vissa tillägg och i slutänden inte alls är det billigaste alternativet. Se till att allt som du vill ha gjort verkligen ingår och kan bli gjort på den tid du vill. Förhör dig om vad som kan riskera att tillkomma. Tänk på att de lite mindre posterna kan dra iväg, vem som står till exempel för material, el, resor och städning? Var uppmärksam på att offerten är inklusive moms.
  • Kolla upp hantverkaren. Har den du väljer att anlita F-skattsedel, den behörighet som krävs och försäkringar i ordning? Be att få referenser från tidigare kunder – ibland kan det vara lönt att åka och titta på dessa jobb och förhöra sig om slutresultatet blev som planerat, om tidplan och budget höll, om arbetet är tillfredställande utfört och hur eventuella fel hanterades. Försäkra dig hos Kronofogden om att hantverkaren inte har skulder eller betalningsanmärkningar.
  • Specificera och skriv avtal! Om något går fel är det betydligt enklare att med ett papper bevisa vad ni kom överens om. Skriv noga ner arbetets omfattning och se till att båda parter har kristallklar samsyn på detta. Bestäm när arbetet ska påbörjas och avslutas och hur ni ska hantera om renoveringen inte blir klar i tid. Och en viktig sak; se till att ni är överens om hur ändringar och tilläggsarbeten ska hanteras. Det bästa är att skriva avtal även för dessa när de uppstår.
  • Betala bara för utfört arbete. Betala inte i förskott. Bestäm och skriv in i avtalet hur och när betalningen ska ske. Ska du välja fast pris eller löpande räkning? Du har rätt enligt lag rätt att få en specificerad faktura och du behöver inte betala något förrän du fått den. Se till att spara alla kvitton – både som bevis om något går snett, men även för att vid en eventuell försäljning av din bostad kunna specificera vilka renoveringskostnader du haft – det påverkar reavinstbeskattningen!

Vill ni får hjälp med er renovering? Anlita ett proffs via Dorunner.

Tips

Konsumentverket, Omboende och Villaägarna finns bra avtalsmallar att ladda ner.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.