Hemkunskap

Skydda dig mot bedragare i coronatider

Sedan coronautbrottet startade har det rapporterats flera fall där bedragare hittat nya sätt att nyttja situationen till sin fördel. Via internet utnyttjar bedragare människors oro för coronaviruset och smittspridningen som anledning för att nå fram.

Enligt Nationellt bedrägericentrum (NBC) är det vanligt att aktuella händelser används för att begå brott och komma över inloggningsuppgifter, bankkort och koder.

Tidigare i mars varnade Karolinska institutet allmänheten för falska sms som gått ut i universitetets namn. Meddelandena innehöll en uppmaning till att ta del av viktig information om corona. Det finns goda skäl att tro att avsändaren har försökt använda Karolinska institutets namn för att få folk att skicka mejl till de angivna e-postadresserna. Även världshälsoorganisationen WHO har gått ut med varningar gällande falsk informationsspridning om coronaviruset och bedrägeri via e-post med bilagor som innehåller skadlig kod.

Men vad kan du som privatperson göra för att skydda dig från den här typen av bedrägeri? Vi har sammanställt några tips på hur du skyddar dig på bästa sätt.

E-post från okända avsändare. Var vaksam när du tar emot mail från okända adresser, framför allt om det innehåller länkar och bilagor. Klicka därför aldrig på en länk om du är det minsta osäker på avsändaren. ”Phishing” som det kallas är det absolut vanligaste sätten att inleda ett bedrägeri eller cyberangrepp.

Verifiering via signeringstjänster. Om du blir uppmanad att använda exempelvis BankID bör du alltid kontrollera avsändaren och dess syfte. Många bedrägerier startar på detta sätt.

Håll telefonen up-to-date. Se till att din smartphone alltid är uppdaterad med den senaste mjukvaran. Gamla versioner kan innehålla säkerhetshål.

Undvik att använda publika WiFi-nätverk. Det är säkrare att använda internetdelning från din smartphone istället för WiFi-uppkopplingen på cafét eller hotellet. Du kan aldrig vara säker på vem som satt upp ett nätverk, vilka som befinner sig på det och i vilket syfte.

Stäng av Bluetooth-funktionen på din smartphone. När du inte använder funktionen är det onödigt att ”exponera” denna väg in i din smartphone.

Var rädd om din identitet. Bedragare kan kapa din identitet, det vill säga använda din identitet för att exempelvis beställa varor på nätet i ditt namn, ansöka om betal- eller kreditkort, ta lån eller skapa olika typer av konton i ditt namn.

Var rädd om ditt konto. Om någon ringer dig och ber om att få föra över pengar till dig som du i din tur ska föra över kan detta vara ett led i penningtvätt. Upplåt aldrig ditt konto och för aldrig över pengar vars ursprung du inte känner till. Överföringen i sig kan vara en brottslig handling.

Bolån för dig som jobbar utan fast anställning

Hos oss på Bluestep Bank kan du ansöka om bolån även om du saknar fast anställning. För vår lägsta boränta 2,95%* kan du inte ha någon anmärkning eller skuld hos Kronofogden. Men det finns fortfarande möjlighet för dig att få bolån om du har det.

Bluestep Bank är specialister på bolån och har sedan 2005 hjälpt tusentals människor att komma in på bostadsmarknaden. Vi fokuserar på din framtida betalningsförmåga och hittar individuella lösningar för våra kunder.

Ansök om bolån

*Ränta från 2,95-7,95%. I ett representativt låneexempel på 850 000 kr med fast nominell ränta på 5,65%, 3 år bunden ränta, löptid på 40 år och månadsamortering är den effektiva räntan 5,82%. Det inkl. uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Förhöjd ränta på 3,98% under lånets första 12 månader. Tot belopp att betala är 1 957 394 kr. Antalet betalningar är 480 st under 40 år, och snittmånadskostnaden blir 4 078 kr. Exemplet gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt, och baseras på aktuell ränta den 12/2-2020.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.