Nytt hem

Stjärnmäklarens tre tips – om heta fritidshusen: Detta måste du tänka på

Coronakrisen får många svenskar att planera för en semester i Sverige i sommar. Och många blickar riktas mot fritidshus runtom landet. Men oavsett om man ska köpa eller sälja ett fritidshus, finns det vissa saker man inte får glömma. "Det finns tre saker som både köpare och säljare måste tänka på", säger Björn Wallerström, Mäklarhuset Norrtälje.

Sommaren 2020 innebär en helt ny situation för Sveriges bostadsmarknad för fritidshus. Reserestriktioner stoppar svenskar från utlandssemestrar, vilket gör att många i stället blickar mot landets egna semesterpärlor. I en undersökning från Mäklarhuset med nästan 10 000 svarande uppger hela åtta av tio att de kommer att vara minst lika mycket i sitt fritidshus i år jämfört med i fjol. Dessutom lockar marknaden till sig en hel del nya aktörer. Coronakrisen har bara fått en av tio intresserade köpare att avstå från en affär.

– När det inte längre är möjligt att göra sin utlandsresa, väljer många i stället att realisera drömmen om att äga ett fritidshus. Dessutom ser vi att sommaren 2020 kan bli året då hemester-trenden får ordentligt fäste, vilket gör att många nu investerar för flera år framåt, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Mäklarens tips till köpare: Tänk på detta när du köper sommarhus

Men hur ska man tänka om man är på jakt efter sitt drömsommarhus? Det finns flera saker man inte får missa, menar Mäklarhusets experter. Björn Wallerström jobbar på Mäklarhuset Norrtälje och arbetar under vårmånaderna med många försäljningar av sommarhus. Han menar att man som köpare måste tänka på vissa saker.

Först och främst: Läget.

– Läget är det absolut viktigaste. Tänk på hur lång tid en enkelresa tar och hur kommunikationerna ser ut. Resandet får inte bli en bromskloss. Titta på flera olika objekt, och bestäm även vilken typ av bostad som lockar. Det går att göra mycket med ett fritidshus, men det är desto svårare att ändra läget i efterhand, säger han.

Titta extra noga på bostadens skick

Fritidshus skiljer sig också mycket åt. Vissa är fullt beboliga året om, medan andra har ett renoveringsbehov. Det är som köpare viktigt att vara bestämd vad man är ute efter – och inte ta sig vatten över huvudet.

– Gör alltid en besiktning av bostaden du vill köpa, och titta noga på skicket. Då slipper du bli besviken i efterhand. En renovering är oftare jobbigare och mer krävande än man tror – inte minst i dessa tider. Det är extra viktigt att titta på byggnadsskicket och bottenkonstruktionen, men även vatten och avlopp. Skulle man få en negativ överraskning kan det innebära mycket jobb.

Till sist: Ha finansieringen redo.

– Affärerna går väldigt snabbt nuförtiden. Inte minst i en så het fritidshusmarknad som nu. Det kan ibland bli problem för bankerna att hinna med, så se till att ha ett lånelöfte klart redan från början.

Mäklarens tips till säljare: Så får du ut max av din försäljning av sommarhuset

Som säljare kan man göra små förändringar som kan göra stor skillnad på slutpriset.
– Ett iordninggjort och fräscht fritidshus kan göra stor skillnad på slutpriset vid en försäljning. Att måla om väggar och lägga nytt golv lönar sig nästan alltid ekonomiskt, säger Björn Wallerström.

Det är också viktigt att känna sin marknad och sina köpare. Att ha rätt tajming och ligga på rätt prisnivå kan innebära en lyckad försäljning.

– Köparna har bra koll på värderingar i dag. Därför är det viktigt att lägga sig på en rimlig prisnivå direkt – inte för högt, inte för lågt. Detsamma gäller tajming. Kolla när det säljs mest bostäder i ditt område och om det skulle bli en lucka inför sommaren eller under hösten – då kan det vara ett bra läge att slå till!

Säljaren har också ett ansvar för bostaden även efter försäljningen.
– Om man inte berättar om brister och fel som man vet om, kan man ha brustit i sin upplysningsplikt. Det är viktigt att tänka på, säger Björn Wallerström.Björn Wallerström
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Norrtälje

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.