Hemkunskap

Svårare för unga att köpa bostad

Den rådande bostadssituationen påverkar ungas möjligheter att ta avgörande kliv som att flytta hemifrån eller skaffa barn. För unga hushåll har det blivit svårare att få bolån, samtidigt som det finns ett underskott på bostäder.

En undersökning som HSB gjort bekräftar att det har blivit svårare för unga personer att köpa bostad*. Det är främst singelhushållen och ensamstående med barn som nekas bolån i stora delar av Sverige. Undersökningen visar att unga påverkas i den grad att de får sätta livet på paus och avvakta med avgörande kliv som att flytta hemifrån eller skaffa barn.

Samtidigt som det blir svårare för unga att köpa bostad finns ett underskott på bostäder. Boverkets bostadsmarknadsenkät från 2019 visar att det i 83% av landets kommuner fortfarande finns ett underskott på bostäder.**

– En väsentlig orsak är att Sveriges befolkning har ökat mycket snabbt sedan 2006, och i synnerhet från 2015 och framåt. Befolkningen har ökat med nästan en miljon på tio års tid. Bostadsbyggandet har inte hängt med, och utmaningen är förstås störst i regioner där befolkningen har ökat mest, menar Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Ett antal faktorer har bidragit till den rådande bostadssituationen. De senaste åren har bostadspriserna nästintill tredubblats, vilket bland annat beror på att tillskottet av nya bostäder ökat långsammare än antalet hushåll. Andra avgörande faktorer sägs vara bankernas amorteringskrav och kvar-att-leva-på-kalkyler.

– Många kommuner anger svårigheter med finansiering för privatpersoner. En delförklaring kan vara de amorteringskrav som införts 2016 och skärpts 2018, samt kravet på eget kapital som infördes 2010. Detta påverkar möjligheten att köpa en bostad för unga och andra hushåll med litet eget kapital eller låga inkomster, och i synnerhet hushåll i områden med höga bostadspriser. Särskilt besvärligt blir det på marknader där köerna är långa för att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Hushåll med utmanande ekonomiska förutsättningar har även svårt att spara ihop till kontantinsatsen. I över 16 av 20 kommuner tar unga privatlån på över 100 000 kr för att finansiera kontantinsatsen. Enligt Esmeralda Barpetrus, bolånespecialist på Bluestep Bank, är det många unga som hör av sig gällande bolån. Majoriteten är personer som nyligen fått en anställning och saknar kredithistorik eller delar av kontantinsatsen.

– Flera unga ringer till oss. De flesta vill flytta hemifrån, studerar eller har nyligen fått en anställning och saknar helt eller har kort kredithistorik. Unga människor har normalt sett inte hunnit spara ihop så mycket till kontantinsatsen och behöver därför hjälp med finansieringen, vanligtvis från familjen om det finns utrymme för det.

* Källa: Prognoscentret i uppdrag av HSB, Stängda dörrar, oktober 2019
**Källa: Boverket, Bostadsmarknadsenkät, maj 2019

Hos oss på Bluestep Bank kan du ansöka om bolån även om du saknar fast anställning. För vår lägsta boränta kan du inte ha någon anmärkning eller skuld hos Kronofogden. Men det finns fortfarande möjlighet för dig att få bolån om du har det.

Bluestep Bank är specialister på bolån och har sedan 2005 hjälpt tusentals människor att komma in på bostadsmarknaden. Vi fokuserar på din framtida betalningsförmåga och hittar individuella lösningar för våra kunder. 

Ansök om bolån

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.