Hemkunskap

Unga och ensamstående har det svårast på bostadsmarknaden

I en nyligen genomförd undersökning har fastighetsmäklare verksamma i Stockholm, Malmö och Göteborg besvarat frågan om vilken grupp som har det svårast på bostadsmarknaden just nu.

93 procent av fastighetsmäklarna i Stockholm bedömer att det är de unga förstagångsköparna som drar det kortaste strået på dagens bostadsmarknad. Motsvarande siffror för Göteborg och Malmö är 80 respektive 78 procent. I både Göteborg och Malmö är det de ensamstående med barn som toppar listan, följt av de unga. I botten av listan i alla tre storstadsregioner hamnar äldre som säljer villan, de har det inte lika svårt som andra grupper.

- Jag tar mig friheten att tolka resultatet så här: skiljelinjen mellan insiders och outsiders är allra tydligast i Stockholm där priserna också är högst, vilket påverkar den unga generationen som ännu inte etablerat sig. Alla andra som redan är inne på bostadsmarknaden, och framförallt de som varit med under uppgången, påverkas inte i lika hög grad av vare sig kontantinsats eller amorteringskrav. Förutsatt att du inte separerar, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

- De äldre som vill sälja villan har det, enligt fastighetsmäklarna, inte lika svårt jämfört med de unga och de som separerar. Man ska komma ihåg att undersökningen ställer grupperna mot varandra, och självklart finns det äldre som upplever att de har problem med att flytta. Vi verkar ha byggt en bostadsmarknad anpassad efter två inkomster, samtidigt som Sverige har flest andel singelhushåll i världen. Det är anmärkningsvärt och konstigt, avslutar Claudia Wörmann.

Vilken grupp anser du har det svårast på bostadsmarknaden just nu? Med svårt menas att hitta/ha råd med ett boende som passar.

  Stockholm  Göteborg  Malmö 
Unga förstagångsköpare93%80%78%
Ensamstående med barn74%85%80%
De som separerar33%23%25%
Äldre som säljer villan och vill flytta till mindre25%39%25%

 

Claudia Wörnmann
Boendeekonom, SBAB

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.