Guider & Tips

Vårsysslor i trädgården

Med våren drar trädgårdssäsongen i gång på allvar. Nu är det dags att se över gräsmattan, rensa bland blommor och ogräs, plantera penséer, rensa mellan plattorna och så och förså. 

Dagarna blir allt ljusare och temperaturen börjar leta sig ovanför nollstrecket. Njut av den kommande årstiden. Ut i trädgården och njut. Här är checklistan som hjälper dig förbereda trädgården för sommaren.

Vill du ha hjälp med trädgårdsskötsel. Anlita ett proffs via Dorunner.

Checklista: 

 • Se över gräsmattan
  Räfsa upp stora mängder löv och gammalt gräs som kväver gräset, men låt annars gräsmattan komma igång innan du klipper. Göd med pelleterat naturgödsel. Det är också bästa medlet mot mossa Lufta gräsmattan genom att sticka ner en grep i den så att det skapas många små, lodräta hål som ger luft till rötterna. När gräsmattan sedan vuxit sina första fem centimeter är det dags att gödsla.
 • Rensa bort vissna blommor och ogräs
  Perenner som stått hela vintern och sett vackra ut med frost och snö är det dags att ta bort. Klipp ner perennerna och klipp de torra växtdelarna över rabatten. Det är bra täckmaterial och ger struktur till jorden, men det behövs också lite naturgödsel för att få riktig växtkraft. Ta även bort det spirande ogräset i rabatterna. Det är extra enkelt när plantorna fortfarande är små. Ofta går det att få bort dem bara genom att kratta rabatterna.
 • Rensa grusgångar och mellan stenplattorna
  Rensa grusgångar och plattläggningar från ogräs, löv och annat som kan ha hamnat där under vintern. Fyll på med sand i spåren mellan plattorna. Använd sedan en kvast för att fördela sanden och få ner den ordentligt i fogarna. 
 • Så fröer
  Det är dags att så grönsaker och blommor i trädgårdslandet, men vänta lite med bönor och andra baljväxter som vill ha riktigt varm jord. Perenner som blommar först på sensommaren och hösten kan du gräva upp och dela om de har blivit för stora eller ska flyttas.

 • Rensa träd och buskar
  Klipp av döda grenar från träd och buskar. Om forsythian ska beskäras är det hög tid att göra det – bäst är att göra de 6. Så och förså.
 • Gå en första rond mot mördarsniglarna
  Tro inte att vintern tagit kål på alla mördarsniglar. Eftersom varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong besparar du dig massor av arbete om du börjar redan nu. Snigelmedel gör också som mest nytta nu.
 • Växtskydda
  Tulpaner, uppstickande flox, kärleksört och annan växtlighet som rådjur och harar älskar behöver skyddas. Använd viltskrämma eller oasis, tygklut eller kökssvamp och ammoniak som fästs på en pinne och placeras ut strategiskt bland växterna.

Kom ihåg att njuta också! 

En liten uppmaning till er alla! Passa på att vara ute så mycket som möjligt för att njuta av våren. Sol! Värme! Vårlökar! Blåsippor! Fågelsång! Knoppar som är på väg att slå ut! Allt som börjar skifta i grönt! Listan över vad våren har att erbjuda kan göras lång.

 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.