Hemkunskap

Viktiga datum för din deklaration 2021

Deklarationen ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 3 maj. Här är alla datum du måste hålla reda på inför deklarationen. 

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen – från när den ska vara inskickad till tidpunkten för skatteåterbäringen. När du fått deklarationen är det viktigt att du undersöker att allt är rätt. 

Viktiga datum för privatpersoner

12 februari: Extra skatteinbetalning
Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor. Ränta på belopp över 30 000 kr börjar räknas från och med den 13 februari 2021.

25 februari: Digital brevlåda
Det här är sista dag för dig att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt i år. Gå in på skatteverket.se/digitalbrevlada och följ anvisningarna.

8 mars: Fastighetsdeklaration
Din fastighetsdeklaration för 2021 års särskilda fastighetstaxering ska finnas hos Skatteverket senast den 8 mars 2021. Du som ska lämna en särskild fastighetsdeklaration har fått ett digitalt meddelande eller en pappersblankett från Skatteverket.

9 mars: Inkomstdeklaration 1 till digital brevlåda
Deklarationen skickas till din digitala brevlåda den 3–9 mars, om du har eller skaffar en digital brevlåda senast den 25 februari 2021.Du som inte har en digital brevlåda får pappersdeklarationen hemskickad till dig den 13 mars–15 april 2021.

12 mars: Du ska ha betalat in Kvarskatt.
Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum. 

13 mars: Fysiska deklarationer skickas ut
Du som inte har en digital brevlåda får deklarationen med posten mellan den 13 mars och 15 april.

16 mars: Inkomstdeklaration 1 öppnar
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar. Om du har e-legitimation kan du från den 16 mars lämna in din inkomstdeklaration.

30 mars: Sista dagen att deklarera för återbäring i april
Sista dagen för att godkänna deklarationen via app eller e-tjänsten och få eventuell skatteåterbäring i april förutsatt att du inte gör några ändringar i deklarationen.

7–9 april: Pengar betalas ut
Pengar betalas ut för dem som godkänt digitalt utan ändring senast 31 mars.

12 april: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäringen den 97–9 april (vecka 14) till dig som godkände din deklaration i appen eller e-tjänsten senast 30 mars, utan att ändra eller lägga till något.

15 april: Inkomstdeklaration 1 på papper
Pappersdeklarationerna ska vara utskickade. Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan den 13 mars och den 15 april. Har du e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

3 maj: Extra inbetalning, under 30 000 kr
Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor. Räntan på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med den 4 maj.

4 maj: Din inkomstdeklaration 1
Din inkomstdeklaration för inkomståret 2020 ska finnas hos Skatteverket senast 3 maj 2021 vid midnatt. 

Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och av din specifikation som du fått tillsammans med deklarationen. Har du några tveksamheter ska du kontakta Skatteverket. Men gör det i god tid.

14 juni: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 8-11 juni (vecka 23) till dig som deklarerade senast den 3 maj.

15 juni: Du med byråanstånd ska ha skickat in Inkomstdeklaration 1
Senast den 15 juni 2021 ska du som har hjälp av en redovisningsbyrå och har byråanstånd, lämna din inkomstdeklaration för inkomståret 2020.

30 juni: Beslut om fastighetstaxering
Omkring den 30 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till dig som är fastighetsägare och inte har digital brevlåda.

Det handlar om:

  • förenklad fastighetstaxering 2021 av alla lantbruk
  • särskild fastighetstaxering 2021 av småhus, hyreshus, ägarlägenheter, industrier och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Du som är ansluten till en digital brevlåda får beslutet med posten omkring den 15 juni

9 augusti:Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 3-6 augusti (vecka 31) till dig som privat person.

1 november: Skickat in fastighetsdeklaration
Du ska ha skickat in fastighetsdeklaration till 2022 års fastighetstaxering av alla småhus ska vara lämnad. Använd helst e-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus. Om du använder pappersblanketten ska du skicka den till Skatteverkets inläsningscentral. Postadressen står på blanketten.

12 november: Du ska ha betalat in kvarskatt
Om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

15 december: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäring senast den 15 december till dig som inte tidigare fått besked om slutlig skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige. Du som får ditt slutskattebesked i december och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 14 mars 2022.

När utbetalas skattepengarna?

Den grupp som har deklarerat digitalt, har uppgivit sitt bankkonto och inte gjort några tillägg eller andra ändringar kan räkna med att få sina pengar omkring den 7–9 april. Med andra ord strax före påsk. De allra flesta kan dock räkna med att få sina pengar i juni, strax före midsommar. Någon gång mellan 8 och 11 juni 2021 kommer pengarna för de som deklarerat senast 3 maj. 

Hur betalar man kvarskatt?

Den som betalat för lite i skatt får däremot kvarskatt och den ska betalas in på ditt skattekonto.

Man väljer själv om man vill dela upp betalningen eller betala allt på en gång. Man kan betala både med Swish eller bankgiro.

Skälen till kvarskatt kan vara flera: du kan ha haft flera arbetsgivare, eller inkomst från Försäkringskassan eller pensionsutbetalningar, som kan ha dragit för lite skatt.

Eller så kan du ha haft kapitalinkomster från fonder och aktier, som ska beskattas.

12 november 2021 är sista dagen att betala kvarskatt.

Viktigt inför deklarationen

  • Registrera bankkonto. En viktig faktor för att få pengarna tidigt på året är att ha anmält bankkonto dit du vill ha din skatteåterbäring. Skatteverket uppger att runt 800 000 människor ännu inte har gjort detta för inkomståret 2021.
  • Kontrollera uppgifter. De förtryckta uppgifterna på din deklarationsblankett ska vara korrekta. Om inte, ska du kontakta den som har anmält uppgifterna till Skatteverket, som i de flesta fall är ens arbetsgivare. Om du till exempel har bytt bank är det viktigt att kontrollera att det är rätt uppgifter ifyllda.
  • Skaffa digital brevlåda. För att få ta del av deklarationen och få pengarna snabbare, är det ett måste att ha en digital brevlåda. En sådan skaffar man via bland annat Skatteverkets hemsida, och här kan du läsa om vad som skiljer de olika brevlådorna åt.
  • Missa inget viktigt avdrag. Det finns mängder av avdrag att göra. Ta del av Skatteverkets avdragslexikon här för privatpersoner. 

Källa: Skatteverket

Sidan är uppdaterad: 20210212

Vill du ha hjälp med din bokföring? Anlita ett proffs via Dorunner.