Hemkunskap

Viktiga datum för din deklaration

Deklarationen ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj 2022. Här hittar du viktiga datum för dig som privatperson. 

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen – från när den ska vara inskickad till tidpunkten för skatteåterbäringen. När du fått deklarationen är det viktigt att du undersöker att allt är rätt. 

När kan jag börja deklarera 2022?
Deklarationen öppnar digitalt på skatteverket.se och Skatteverkets app den 15 mars. De som inte har något bank-id måste vänta på pappersdeklarationen som levereras med posten någon gång mellan den 15 mars och 15 april. För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg. Innan ni godänner deklarationen är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. 

Viktiga datum att ha koll på 

Mars

7 mars: Fastighetsdeklaration
Din fastighetsdeklaration för 2022 års särskilda fastighetstaxering ska finnas hos Skatteverket senast den 7 mars 2022. Du som ska lämna en särskild fastighetsdeklaration har fått ett digitalt meddelande eller en pappersblankett från Skatteverket.

7 mars: Inkomstdeklaration 1 till digital brevlåda
Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt 2–7 mars. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

14 mars: Du ska ha betalat in Kvarskatt.
Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum. 

15 mars: Inkomstdeklaration 1 öppnar
E-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar. Om du har e-legitimation kan du från och med den 15 mars lämna in din inkomstdeklaration.

30 mars: Sista dagen att deklarera för återbäring i april
Du som vill ha skattepengarna den i april sä är detta den sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst, utan att ändra eller lägga till något.

April

4 april: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäringen den 5-8 april till dig som godkände din deklaration i appen eller e-tjänsten senast 30 mars, utan att ändra eller lägga till något.

8 april: Skattepengar betalas ut
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 5–8 april till dig som godkände din deklaration i appen eller e-tjänsten senast 30 mars, utan att ändra eller lägga till något. 

15 april: Inkomstdeklaration 1 på papper
Du som inte har digital brevlåda får din pappersdeklaration med posten mellan den 15 mars och den 15 april. Har du e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

Maj

2 maj: Din inkomstdeklaration 1
Din inkomstdeklaration för inkomståret 2021 ska finnas hos Skatteverket senast 2 maj 2022 vid midnatt. 

Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och av din specifikation som du fått tillsammans med deklarationen. Har du några tveksamheter ska du kontakta Skatteverket. Men gör det i god tid.

3 maj: Extra inbetalning, under 30 000 kr

Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor. Räntan på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med den 4 maj. Du som ska betala in pengar till ditt skattekonto ska använda bankgiro 5050-1055. 

Juni

6 juni: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 8-10 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj, och har pengar att få tillbaka, och inte redan fått pengarna i april. Det gäller både dig som deklarerade digitalt och dig som deklarerade på papper.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare. Däremot betalas skatteåterbäringen ut senast den 10 juni även till dig.

10 juni: Skatteverket betalar ut skattepengar
Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen 8-10 juni (vecka 23) till dig som deklarerade senast den 2 maj.

15 juni: Beslut om fastighetstaxering
Omkring den 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda.

Det handlar om:

  • Förenklad fastighetstaxering 2022 av hyreshus och ägarlägenheter.
  • Särskild fastighetstaxering 2022 av alla småhus, lantbruk, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Omkring den 30 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till dig som är fastighetsägare och inte har digital brevlåda.

Augusti

8 augusti: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäringen den 9-12 augusti till dig som hade byråanstånd och deklarerade senare än den 2 maj. 

Du som får ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 14 november 2022. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten cirka 1–3 veckor senare. Däremot gäller samma datum för återbäring och kvarskatt för dig som för de som har digital brevlåda.

November

1 november: Skickat in fastighetsdeklaration
Fastighetsdeklaration till 2023 års fastighetstaxering av alla lantbruk ska vara inlämnad. Använd helst e-tjänsten Fastighetsdeklaration, lantbruk. Om du använder pappersblanketten ska du skicka den till Skatteverkets inläsningscentral. Postadressen står på blanketten.

14 november: Du ska ha betalat in kvarskatt
Om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

December

5 december: Slutskattebesked
Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) och betalar ut skatteåterbäring den 6–9 december till dig som inte tidigare fått besked om slutlig skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige. Du som får ditt slutskattebesked i december och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 13 mars 2023. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare. Däremot gäller samma datum för återbäring och kvarskatt för dig som för de som har digital brevlåda.

När utbetalas skattepengarna?

Den grupp som har deklarerat digitalt, har uppgivit sitt bankkonto och inte gjort några tillägg eller andra ändringar kan räkna med att få sina pengar omkring den 5–8 april. Med andra ord strax före påsk. Någon gång mellan 8 och 10 juni 2022 kommer pengarna för de som deklarerat senast 2 maj. 

Hur betalar man kvarskatt?

Den som betalat för lite i skatt får däremot kvarskatt och den ska betalas in på ditt skattekonto.

Man väljer själv om man vill dela upp betalningen eller betala allt på en gång. Man kan betala både med Swish eller bankgiro.

Skälen till kvarskatt kan vara flera: du kan ha haft flera arbetsgivare, eller inkomst från Försäkringskassan eller pensionsutbetalningar, som kan ha dragit för lite skatt.

Eller så kan du ha haft kapitalinkomster från fonder och aktier, som ska beskattas.

14 november 2022 är sista dagen att betala kvarskatt.

Viktigt inför deklarationen

  • Registrera bankkonto. En viktig faktor för att få pengarna tidigt på året är att ha anmält bankkonto dit du vill ha din skatteåterbäring. 
  • Kontrollera uppgifter. De förtryckta uppgifterna på din deklarationsblankett ska vara korrekta. Om inte, ska du kontakta den som har anmält uppgifterna till Skatteverket, som i de flesta fall är ens arbetsgivare. Om du till exempel har bytt bank är det viktigt att kontrollera att det är rätt uppgifter ifyllda.
  • Skaffa digital brevlåda. För att få ta del av deklarationen och få pengarna snabbare, är det ett måste att ha en digital brevlåda. En sådan skaffar man via bland annat Skatteverkets hemsida, och här kan du läsa om vad som skiljer de olika brevlådorna åt.
  • Missa inget viktigt avdrag. Det finns mängder av avdrag att göra. Ta del av Skatteverkets avdragslexikon här för privatpersoner. 

Källa: Skatteverket

Sidan är uppdaterad: 2022-03-01

 

Vill du ha hjälp med din bokföring? Anlita ett proffs via Dorunner.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.