Viktiga datum för din deklaration 2019

Känner du dig lite osäker på vad som gäller inför deklarationen 2019? Då borde du kolla igenom den här listan. 

Beroende på när du deklarerar och hur du gör det, så kan du få pengarna redan innan påsk. Här är alla datum du måste hålla reda på inför deklarationen.

31 januari – sista dagen för din arbetsgivare, banker och andra att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2018 till dig och Skatteverket. Kolla noga att alla uppgifter stämmer, prata med din arbetsgivare om något verkar vara fel.

12 februari – senast idag ska du göra en extra skatteinbetalning av kvarskatt/restskatt över 30 000 kronor för inkomståret 2018. Ränta på belopp över 30 000 kronor börjar räknas från och med den 13 februari 2019.

28 februari – det här är sista dag för dig att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt i år. Gå in på skatteverket.se/digitalbrevlada och följ anvisningarna.

Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt 7-13 mars. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

12 mars – du ska ha betalt in kvarskatten. Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala så ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

13 mars – om du skaffade din digitala brevlåda får du din deklaration digitalt 7-13 mars. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

19 mars – den här dagen öppnar Skatteverket möjligheten att e-deklarera för inkomstdeklarationen! Så sätt igång att deklarera.

2 april – sista dagen för att godkänna deklarationen via app eller e-tjänsten och få eventuell skatteåterbäring tillbaka i april, förutsatt att du inte gör några ändringar i deklarationen.

12 april – Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäringen den 9-12 april till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 2 april, utan att ändra eller lägga till något.

15 april – pappersdeklarationerna ska vara utskickade. Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan den 15 mars och den 15 april. Har du e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj – sista dagen att skicka in inkomstdeklarationen för inkomståret 2018. Senast vid midnatt ska deklarationen vara inne. Har du redan e-deklarerat eller använt Skatteverkets app behöver du inte bry dig om detta datum.

Du som har sålt din bostad under 2018, värdepapper eller är företagare ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration och av din specifikation som du fått tillsammans med deklarationen. Har du några tveksamheter ska du kontakta Skatteverket. Men gör det i god tid.

3 maj –  du ska ha gjort eventuell extra skatteinbetalning på under 30 000 kronor.

7 juni – Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen den 4-7 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj och har pengar att få tillbaka, dvs om man inte redan fått pengarna i april. Det gäller både dig som deklarerade digitalt och dig som deklarerade på papper.

15 juni – beslut om fastighetstaxering. Omkring den 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har skaffat digital brevlåda.

9 augusti – Skatteverket betalar skatteåterbäringen den 6–9 augusti till dig som hade byråanstånd och deklarerade senare än den 2 maj.

De flesta privatpersoner och företagare som har kvarskatt att betala får också sitt slutskattebesked vid denna tidpunkt. Du som får ditt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 12 november 2019.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten cirka 1-2 veckor senare. Däremot gäller samma datum för återbäring och kvarskatt för dig som för de som har digital brevlåda.

12 september – du ska ha betalat in Kvarskatt. Om du fick ditt slutskattebesked i juni och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

1 november –
 du ska ha skickat in Fastighetsdeklaration till 2020 års fastighetstaxering av alla lantbruk.

12 november – om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

6 december – skatteåterbäring för alla som inte fått den tidigare, bland annat pappersdeklaranter som gjort ändringar i deklarationen. Du som får ditt slutskattebesked i december och har skatt att betala ska betala kvarskatten senast den 12 mars 2020.

Källa Skatteverket

Vill du ha hjälp med din bokföring? Anlita ett proffs via Dorunner. 

Sponsrade länkar