Hemkunskap

Viktiga datum för din deklaration 2020

Deklarationen ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 4 maj. Här är alla datum du måste hålla reda på inför deklarationen. 

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen – från när den ska vara inskickad till tidpunkten för skatteåterbäringen. När du fått deklarationen är det viktigt att du undersöker att allt är rätt. 

Viktiga datum för privatpersoner

13 februari: Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor. Ränta på belopp över 30 000 kr börjar räknas från och med den 13 februari 2020.

27 februari: Digital brevlåda – det här är sista dag för dig att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt i år. Gå in på skatteverket.se/digitalbrevlada och följ anvisningarna.

4-11 mars: Deklarationen skickas ut. Detta datum skickas e-deklarationerna ut som till de som hade tecknat en digital brevlåda senast den 27 februari.

12 mars: Du ska ha betalat in Kvarskatt. Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.

13 mars - 15 april: Fysiska deklarationer skickas ut. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

17 mars: Här öppnar deklarationen på skatteverket.se och i appen. Så sätt igång att deklarera.

31 mars: Sista dagen för att godkänna deklarationen via app eller e-tjänsten och få eventuell skatteåterbäring innan påsk, förutsatt att du inte gör några ändringar i deklarationen.

7–9 april: Pengar betalas ut för dem som godkänt digitalt utan ändring senast 31 mars.

12 april: Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäringen den 9-12 april till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 2 april, utan att ändra eller lägga till något.

15 april: Pappersdeklarationerna ska vara utskickade. Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan den 15 mars och den 15 april. Har du e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

4 maj: Du ska ha gjort en eventuell extra skatteinbetalning om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor. Räntan på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med den 5 maj.

4 maj: Din inkomstdeklaration 1. Din inkomstdeklartion för inkomståret 2019 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt. 

Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen. Vilken bilaga du ska lämna framgår i e-tjänsten Inkomstdeklaration och av din specifikation som du fått tillsammans med deklarationen. Har du några tveksamheter ska du kontakta Skatteverket. Men gör det i god tid.

15 juni: Omkring den 15 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda.

30 juni: Omkring den 30 juni skickas beslut om fastighetstaxering ut via posten till dig som är fastighetsägare och inte har digital brevlåda.

2 november: Du ska ha skickat in fastighetsdeklaration till 2021 års fastighetstaxering av alla småhus ska vara lämnad. Använd helst e-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus. Om du använder pappersblanketten ska du skicka den till Skatteverkets inläsningscentral. Postadressen står på blanketten.

12 november: Du ska ha betalat in kvarskatt från slutskattebesked i augusti. 

Här är några av de viktigaste datumen för företagare:

17 januari: Du ska ha betalat in preliminärskatt, arbetsgivaravgift, avdragen skatt och arbetsgivardeklaration. Detta återkommer sedan en gång varje månad under hela året.
26 februari: Du som redovisar aktiebolag eller förening per helår och har haft EU-handel under beskattningsåret ska ha skickat in din momsdeklaration. Har du moms att betala ska den vara betald.
1 juli: Inkomstdeklaration två och tre på blankett ska skickas in.
13 juli: Du som deklarerar på blankett ska ha skickat in momsdeklarationen för aktiebolag och föreningar om du redovisar per helår. Har du moms att betala ska den vara betald.
15 juli: Omkring detta datum skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har skaffat digital brevlåda.
17 augusti: Momsdeklarationen ska vara inskickad för ditt aktiebolag och din förening om du redovisar per helår och via e-tjänsten. Har du moms att betala ska den vara betald.

När utbetalas skattepengarna 2020?

Den grupp som har deklarerat digitalt, har uppgivit sitt bankkonto och inte gjort några tillägg eller andra ändringar kan räkna med att få sina pengar omkring den 7–9 april. Med andra ord strax före påsk. De allra flesta kan dock räkna med att få sina pengar i juni, strax före midsommar. Någon gång mellan 9 och 12 juni kommer pengarna för de som deklarerat senast 4 maj.

Viktigt inför deklarationen

  • Registrera bankkonto. En viktig faktor för att få pengarna tidigt på året är att ha anmält bankkonto dit du vill ha din skatteåterbäring. Skatteverket uppger att runt 800 000 människor ännu inte har gjort detta för inkomståret 2019.
  • Kontrollera uppgifter. De förtryckta uppgifterna på din deklarationsblankett ska vara korrekta. Om inte, ska du kontakta den som har anmält uppgifterna till Skatteverket, som i de flesta fall är ens arbetsgivare. Om du till exempel har bytt bank är det viktigt att kontrollera att det är rätt uppgifter ifyllda.
  • Skaffa digital brevlåda. För att få ta del av deklarationen och få pengarna snabbare, är det ett måste att ha en digital brevlåda. En sådan skaffar man via bland annat Skatteverkets hemsida, och här kan du läsa om vad som skiljer de olika brevlådorna åt.
  • Missa inget viktigt avdrag. Det finns mängder av avdrag att göra. Ta del av Skatteverkets avdragslexikon här för privatpersoner. 

Källa: Skatteverket

Vill du ha hjälp med din bokföring? Anlita ett proffs via Dorunner.

Sponsrade länkar