Nytt hem

3 tips för att ta reda på vilken bostad du har råd med

När du letar bostad är det viktigt att tänka efter noga kring vad du har råd med. Det är lätt att surfa runt på bostäder och drömma sig bort till balkonger i söderläge eller till en större lägenhet eller hus än vad man egentligen har råd med. Men det bästa sättet att leta bostad är att först, på allvar, räkna på vad du kan köpa för.

Börja med att göra en bolånekalkyl, men tänk också på följande:

  • Hur mycket pengar vill du ha kvar till annat varje månad? Ett riktmärke är att räkna på att boendekostnaden inte ska vara mer än 25-30 % av din disponibla inkomst. På så vis har du både råd att leva och att spara pengar. Men det här är bara ett riktmärke, det beror på just din unika situation. Vill du kunna resa mycket eller har andra dyra vanor, kanske du måste nöja dig med en lägre boendekostnad. 
  • Räkna på vad du har råd med idag, men också vad som händer om räntan höjs eller om du får en lägre inkomst – t ex vid en föräldraledighet eller en längre sjukdom. Det är bra med ett visst ”om-det-oförutsedda-händer-utrymme” i din kalkyl. Det här beror förstås på om du har sparade pengar att använda som buffert eller hur högt belånad du blir när du köper. 
  • I samband med ett bostadsköp uppstår en del kostnader som man kanske inte alltid räknar med. Hit hör kostnader för själva flytten, inköp av möbler och husgeråd och kostnader för eventuella pantbrev och lagfart. Du måste också ha pengar till kontantinsatsen, som Finansinspektionen har bestämt ska vara 15 % av beloppet du köper bostaden för. Glöm inte bort att räkna med allt detta när du gör kalkylen.

En stor del av förberedelserna består alltså i att räkna och tänka efter noga. När du har bra koll på din ekonomi är det lättare att hitta en bostad som passar just din unika situation. Ett sätt kan vara att redan idag sätta av de pengar som boendet skulle kosta, och på så vis prova hur det känns med den högre kostnaden.

Det är roligt att drömma och drömma ska man – men är du väl förberedd och har tänkt till så är risken mindre att du köper mer än du har råd med. Lycka till med ett genomtänkt bostadsköp!

Relaterat