Nytt hem

Det här bör du tänka på när du går på lägenhetsvisning


Ämnen


Dela

Funderar du på att köpa en lägenhet? Vad kul! Men att gå på visning och hitta rätt lägenhet är inte det lättaste. En till synes nyrenoverad och stylad lägenhet kan ta ditt fokus från det praktiska, precis som en alldaglig eller dåligt inredd lägenhet kan göra dig blind för möjligheterna. I många fall tittar man bara på bostad en gång innan man går in i en eventuell budgivning, och därför kan det vara skönt att ha en checklista som denna till hands för att inte missa något väsentligt.
 • Se över hur du ska finansiera ditt köp
  Det första steget är att se över hur du ska finansiera din framtida bostad. Behöver du ta ett lån för att finansiera ditt köp, ta då kontakt med en bank eller bolåneinstitut för att få ett lånelöfte. Om du ska finansiera bostadsköpet på annat sätt, till exempel genom pengar du fått i arv, gåva eller vinst från en tidigare bostadsförsäljning är det bra att ha dokumentation över hur pengarna intjänats då både banken och fastighetsmäklaren kan komma att ställa frågor om pengarnas ursprung.

 • Läge, läge, läge
  Du har säkert hör uttrycket ”läget är A och O” någon gång i samband med en bostadsvisning. Det ligger något i det. Du kan ofta ändra på mycket när du köper en lägenhet - men läget är svårt att förändra. Det är därför viktigt att du är nöjd med läget innan du slår till. Gillar du området? Ta gärna en promenad i omgivningarna och bekanta dig med området. Hur långt är det till närmsta affär, gym eller busshållplats. Har du eller planerar du att skaffa barn - hur ser det ut med skola och förskola i området? Gillar du bostadens läge i området? Finns det kommunal mark i närheten som det finns byggplaner för? Hur vetter balkongen? Kolla ut genom fönstren - ser du in till grannarna i husen runtomkring? Om du ser in till dem ser de troligen in till dig med.

 • Invändigt skick 
  Det är lätt att hänga upp sig på detaljer, som en ful tapet eller ett slitet golv, men försök att tänka stort. En vägg eller ett golv är ofta lätt att fixa till, men hur är det med planlösningen – passar den dina behov? Om inte, går den enkelt att göra om? Det är stor skillnad på att göra om i en bärande konstruktion gentemot att riva ner en vägg som inte är bärande. Observera dock att rivning av väggar (eller andra större ingrepp) kräver godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Att renovera kök och badrum kostar en del – hur fräscha är de utrymmena - måste de totalrenoveras? I ett kök kan man byta kakel, bänkskiva och måla skåpsluckor för att få ett nytt intryck till en rimlig kostnad, men en badrumsrenovering bör du ta lite extra höjd för i din kalkyl. Hur luktar det i lägenheten och hur upplevs ventilationen? Kom ihåg att du har en undersökningsplikt även när du köper en lägenhet. Testa vattenkranar, spola i toaletten, öppna och stäng köksluckor. Fungerar alla vitvaror och går fönstren att öppna och stänga?

 • Utrymmen utanför lägenheten 
  Glöm inte bort att titta på utrymmen som inte ligger i själva lägenheten. Är det vinds- eller källarförråd? Hur stort är förrådet? Finns det extern tvättstuga och hur ser den ut? Fråga fastighetsmäklaren om det finns några andra gemensamma utrymmen.

 • Parkeringsmöjligheter
  Kontrollera om bostadsrättsföreningen erbjuder möjlighet till parkering samt vad denna kostar. Kanske finns det parkeringsplatser men samtliga platser är uthyrda, kontrollera i sådant fall hur lång kön är och om det finns möjlighet till tillfällig parkering på omkringliggande gator.

 • Föreningens ekonomi
  När du köper en bostadsrätt är det viktigt att se över hur bostadsrättsföreningen mår ekonomiskt. Hur föreningens ekonomi ser ut påverkar nämligen bostadsrätternas månadsavgifter. Det kan vara bra att se över hur mycket skulder föreningen har - en hög belåning innebär i regel att föreningen är känsligare för ränteförändringar. Kontrollera även om det planeras några renoveringar av föreningens fastighet. Om större renoveringsåtgärder planeras kan det innebära att föreningen behöver ta upp nya lån och/eller att bostadsrätternas avgifter behöver höjas.

 • Månadsavgiften
  Se över vad som ingår i avgiften. Finns det något beslut om avgiftsförändringar, hur påverkar det i sådant fall din ekonomi? Finns det obligatoriska tillägg för t.ex. TV och bredband?

 • Tänk på framtiden
  Titta på vilka byggplaner som finns för närområdet. Planeras det nya hus i anslutning till ditt och hur skulle det påverka dig? Finns det planer på utökad kollektivtrafiklinje eller en ny galleria? Sådant kan ge bostaden en värdeökning på sikt

 • Fördelar och nackdelar
  Vad är viktigast för dig? En lägenhet är sällan helt perfekt. Kan du leva med att köket är litet om du har en stor uteplats? Skriva en lista över vad du vill ha ut av ditt boende och som du absolut inte vill kompromissa bort.

 • Tillträde
  Passar datumet för tillträde dig? Finns det möjlighet att förhandla om tillträdet?

 • Våga fråga mäklaren!
  Ingen fråga är för dum och det går alltid att ringa mäklaren efter visningen om det dyker upp några oklarheter. Det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

 • Gå på många visningar
  Det är när du börjar jämföra olika lägenheter med varandra som du vet vilken som verkligen är bäst för dig.

Läs också

Mäklarhusets köpguide för bostadsrättsköpare
Så köper du en bostad - från lånelöfte till kontraktsskrivning.
Besiktning - så funkar det!
Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

Du kanske också gillar

7 sätt att renovera miljövänligt.
5 saker att tänka på när du blir sambo.
Odla ätbart på liten yta.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.