Nytt hem

Stjärnmäklarens tips: Viktiga knepet vid försäljningen – som många säljare missar

Tiden för öppen visning kan vara förbi. Under coronapandemin har en ny visningstrend artat sig på den svenska bostadsmarknaden. Nu efterfrågas bokade visningar i allt högre grad av bostadsköpare – och det kan vara en vinst för både säljare och köpare. "Vi har sett att bokade visningar kan leda till både ett högre slutpris och kundnöjdhet", säger fastighetsmäklaren Filip Ullhag på Mäklarhuset Stockholms Innerstad.

I början av juni genomförde Mäklarhuset en undersökning som visar att en majoritet (nära 60 procent) av både köpare och säljare – under normala omständigheter – föredrar så kallade bokade visningar. Bokade visningar kräver (i motsats till öppna visningar) föranmälan och antalet spekulanter är begränsat. Detta är en stor fördel, menar de tillfrågade. Att få mer tid med mäklaren och kunna prata på egen hand, samtidigt som det är mindre folk på visningen, är de främsta anledningarna till att bokade visningar har seglat upp som det föredragna alternativet.

Stjärnmäklaren om nya visningstrenden: ”Efterfrågas av alla”
Detta är omständigheter som inte minst efterfrågas under coronapandemin. En majoritet av bostadsköpare (51 procent) uppger att de är negativa eller väldigt negativa till att gå på en öppen visning under coronapandemin. Motsvarande siffra för bokade visningar är bara 6 procent.

– Bokade visningar har visat sig vara det föredragna alternativet bland både köpare och säljare. För köparna innebär det ett tydligare fokus och en mindre stressig köpprocess. För säljarna brukar både slutpriset och kundnöjdheten bli högre. Vi börjar se ett skifte där områden, särskilt Stockholm, som dominerats av öppna visningar, också går mot bokade visningar som standard, säger fastighetsmäklaren Filip Ullhag.

Sedan i mars har 72 procent av Mäklarhusets visningar runt om i landet varit bokade visningar. Motsvarande siffra för 2019 låg på 42 procent. Den främsta anledningen till denna ökning är den högre andelen bokade visningar i Sveriges tre största städer.

Bokade visningar – en vinst för både köpare och säljare
Genom bokade visningar kommer spekulanter bättre förberedda, mer känslomässigt investerade och med ett tydligare fokus på vad som efterfrågas. På så vis har man kommit längre i sin köpprocess när man väl är på visning, då man bekantat sig med och engagerat sig i objektet och eventuellt bostadsrättsföreningen. Matchningsproblematiken vid bostadsköp kan således vara ett allt mindre problem framöver. Det menar Filip Ullhag.

Även för säljarna finns det vinster att hämta hem. Mäklarhuset har sett att visningar som är bokade – en standard i många delar av landet – tenderar att leda till bättre slutresultat i form av både högre slutpris och kundnöjdhet. Det mesta tyder på att den nya visningstrenden för bokade visningar kommer att hålla i sig under 2020 och därefter, vilket vittnar om ett paradigmskifte snarare än en visningstrend.

 


Filip Ullhag, fastighetsmäklare
Mäklarhuset Stockholms Innerstad

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.