Köpprocessen i Spanien

Att köpa bostad på en främmande marknad innebär stora skillnader mot sedvanlig procedur i hemlandet.
Språk, kultur, lagar, skatter och administration skiljer sig åt och vi hjälper dig genom hela processen.
Vi är måna om att du som köpare skall hitta ”rätt” bostad så vi lägger stort fokus vid att göra en grundlig kravspecifikation med fokus på att fortsätta ha marknadens mest nöjda kunder!

Visning av bostäder

Vi tar fram bostäder som passar dina sökkriterier och en visningsdag planeras in där vi tillsammans besöker de aktuella bostäderna. Efter visningsrundan har man förhoppningsvis hittat en favoritbostad man vill gå vidare med. Mäklaren hjälper till att svara på frågor och är även den som förmedlar bud till säljaren på den bostad man är intresserad av att köpa.

Budgivning

I Spanien sker normalt sett ingen budgivning som i Sverige, utan i stället stängs affären så fort säljaren får ett bud som denne accepterar.

Reservationskontrakt

När ett bud accepterats går man vidare och upprättar ett reservationskontrakt och en reservationsavgift betalats in. Reservationsavgiften är vanligtvis 1% av köpeskillingen, dock minst 3.000 €. Under reservationstiden hinner köparen besiktiga bostaden och anlita ett juridiskt ombud som man ger en fullmakt till så att de kan börja granska fastighetens dokumentation.

Köpeavtal

Det går att skriva ett köpekontrakt direkt utan reservationskontrakt om man är kontantköpare eller redan har lånelöfte klart.
Normalt betalar köparen 10% i handpenning vid upprättande av privat köpekontrakt, minus ev erlagd reservationsavgift. Efter denna betalning är affären ”låst”. Man behöver inte själv närvara utan advokaten kan signera med legaliserad fullmakt.

Tillträde

Inför tillträdesdagen betalas resterande 90 % av köpeskillingen. Pengarna måsta vara tillhanda i förväg då själva transaktionen sker på tillträdesdagen.
På tillträdesdagen blir man ägare till fastigheten. Köpet görs upp hos notarien i Spanien där köpare och säljare oftast representeras av sina juridiska ombud. När det är klart överlämnas nycklar till köparen tillsammans med en förenklad lagfart. Efter ca 1 månad får man den fullständiga lagfarten som heter Escritura.

Aktuella försäljningar
Visa alla 244
Tidigare försäljningar
Visa fler
Våra mäklare & medarbetare
Nyproduktion