Guider & Tips

Köpa eller sälja först? Så ska du tänka på bostadsmarknaden

Förändrade förutsättningar gör att många nu behöver tänka i nya banor vid bostadsköp. Är det bäst att köpa eller sälja först? Och vilka faktorer behöver man ta hänsyn till? Gustav Helgesson, makroanalytiker på Nordea, går igenom de viktigaste tipsen att tänka på när du ska köpa och sälja bostad.

Bostadsmarknaden är fortsatt avvaktande, med ett lägre antal affärer under det tredje kvartalet jämfört med samma perioder under 2020 och 2021, som då var rekordår i antal försäljningar. [1] Med ett högt utbud och lägre priser har köpare en bra marknad. Samtidigt har den som köpt bostad för tre år sedan eller längre tillbaka fortfarande goda chanser att sälja med en bra vinst.

Hur man ska lägga upp en bostadsaffär beror alltid på den individuella situationen och preferenserna, men med dagens förutsättningar rekommenderar Gustav Helgesson att sälja först och köpa sen. 

– Det är så pass osäkert just nu och i en sådan situation är det mycket bättre att veta vad man får. Då vet du också vad du har att röra dig med vid köp av nästa boende.

Undvik att bli stressad 

Gustav Helgesson säger att den stora fördelen med att sälja först är att det minimerar den finansiella risken vid en bostadsaffär.

– Risken med att sälja först är att du kanske inte hittar ett lämpligt objekt att köpa. Då kan du hamna i en situation där du blir lite stressad på bostadsmarknaden – och det ska man aldrig vara, framför allt inte i rådande läge, säger han och fortsätter:

– Men om du köper först och sedan inte får till en försäljning av din nuvarande bostad, eller säljer på en lägre nivå som ger en otillräcklig vinst, så har du stora problem. Den nackdelen överväger allt annat och därför tycker jag att man ska sälja först.

Bostadsägande under lång tid gynnas mest

Att sälja först för att veta exakt vad man kan lägga som kontantinsats är särskilt viktigt för de hushåll som nyligen – för 1,5 år sedan eller mindre – har köpt, inklusive förstagångsköpare. 

–  Den här gruppen kan bli extra utsatt eftersom de riskerar att faktiskt gå minus på bostadsaffären och förlora pengar, eftersom de inte hunnit dra fördel av den tidigare prisuppgången på bostadsmarknaden under flera års tid, och då står man kvar med en ännu mindre kontantinsats, säger Gustav Helgesson.

Personer som varit inne på bostadsmarknaden under en lång tid har inte samma problembild, eftersom de haft möjlighet att amortera ner sina lån under en längre tid och samtidigt har sett stora prisuppgångar på bostadsmarknaden, berättar han.

– De har ett helt annat kapital att röra sig med och en helt annan buffert.

Ha en buffert

Om du går i köp- eller säljtankar är det viktigt att både ha en bra buffert och att inte maximera bankens lånelöfte. 

– Det vi såg under den rejäla uppgången som varit de senaste två åren är att många utgick från lånelöftet och försökte hitta ett objekt som motsvarade det. I dag skulle jag säga att det är bättre att försöka hitta ett objekt som är lite billigare för att undvika att du belånar dig till max, säger Gustav Helgesson och avslutar: 

– Det gör att du både kan ha en buffert och lägre avbetalning varje månad eftersom lånet är mindre, vilket jag skulle säga är det viktigaste i mer osäkra tider.

[1] Svensk Mäklarstatistik: Fortsatt sjunkande bostadspriser – men i något lugnare takt

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.