Nyproduktion

Köpguide

 
 

Att vara den första som flyttar in i en helt ny lägenhet är drömmen för många. Du behöver inte fundera på att måla om eller tapetsera på många år, eller oroa dig för att tvättmaskinen kommer bytas ut snart. Dessutom säljs nyproduktion ofta till fast pris. Det här är några av de fördelar som gör marknaden för nyproduktion speciell – och populär.

Beroende på när du kommer in i ett projekt så kan köpprocessen se olika ut, men om du kommer in i början av projektet så kan det se ut som enligt nedan.

 
Intresseanmälan

Ofta marknadsförs nya projekt och områden i mycket tidiga stadier, i vissa fall kan de på ett överskådligt sätt presenteras något år innan det är säljstart. Om man anmäler sitt intresse hos mäklaren, förbinder man sig inte till något men man försäkrar sig om att man får ta del av tidig information och i vissa fall även får företräde att teckna sig för köp.

 
Säljstart

När ett nytt byggprojekt är på gång presenteras det först på mäklarens och byggföretagets hemsida. Som spekulant får du en bild av hur projektet kommer att se ut när det är klart genom ritningar, skisser, modeller, planlösningar och teknisk information. Nya byggprojekt brukar även presenteras i särskilda visningslokaler, inte sällan i närheten av byggplatsen.

I det här läget är det också bra att se över sin finansiering och ta kontakt med sin bank för att ordna ett lånelöfte.

 
Anmäl ditt intresse

När du anmält intresse, får du ta del av material och kan därefter lämna in köpanmälan/intresseanmälan för ett specifikt projekt eller en specifik bostad. De som lämnat in köpanmälan kontaktas med en förfrågan om att fullfölja köpet.

 
Teckna bokningsavtal

Väljer du att tacka ja till en bostad är det dags att teckna ett bokningsavtal och betala in bokningsavgiften.

 

Sälja din nuvarande bostad

Det kan vara klokt att redan i det här tidiga stadiet ta kontakt med en mäklare och lägga upp en tidsplan för försäljning av sitt nuvarande boende. Med Mäklarhusets kostnadsfria tjänst Förberedd hjälper vi dig att förbereda allt det praktiska med försäljningen av din nuvarande bostad, så när inflyttningen till din nya bostad närmar sig är det bara att trycka på knappen.

Förhands- och upplåtelseavtal

Beroende hur långt byggherren har kommit i processen med den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen, skriver man i nästa steg på ett förhandsavtal, alternativt går direkt till upplåtelseavtal. Båda avtalsformerna är juridiskt bindande. I samband med detta gör brf:en en kontroll av din ekonomi. Formell medlem i brf:en blir du i samband med upplåtelseavtalet. Då får du också en pärm med information om bostadsrätten.

 
Var med och påverka utförandet

Varje nyproduktion säljs i ett grundutförande som oftast beskrivs i det säljmaterial som byggherren tillhandahåller. Utöver den basstandarden kan man vanligtvis göra ett antal tillval, mot en extra kostnad. Det kan röra sig om val av tapeter, skåpluckor, beställning av fler eluttag eller en justerad planlösning. Möjligheterna är många och varierar mellan olika projekt.

 
Besök på byggarbetsplatsen

Under byggprocessen ordnar vi tillfällen då du får besöka arbetsplatsen och se bostaden växa fram.

 
Slutbesiktning bostaden

Några veckor före tillträdet besiktigas din bostad med byggherren som part. Skulle något moment vara fördröjt så informeras du om detta.

 
Äntligen inflyttning

På tillträdesdagen är lägenheten städad. Nycklarna får du mot uppvisande av kvitto på att bostaden är finansierad. Som köpare blir du kontaktad av byggbolaget och tilldelad en dag och tid för inflyttning. Detta för att den praktiska inflyttningen ska gå så smidigt som möjligt.

 

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.